Resepi Mini Kek Pisang Moist

 



Bahan-Bahan

Bahan A (Kering)
 • 1 ½ cawan tepung gandum
 • 1 sudu teh baking powder
 • 1 sudu teh baking soda
 • Secubit garam

Bahan B (Basah)
 • 3–4 biji pisang berangan / emas (lecek halus)
 • ¾ cawan gula (boleh kurang jika nak kurang manis)
 • 2 biji telur
 • ½ cawan minyak masak
 • ½ cawan susu cair / susu segar
 • 1 sudu teh esen vanilla



Cara Penyediaan

1. Sediakan bahan-bahan
 • Panaskan oven pada 170°C.
 • Sediakan loyang cup mini atau cawan kertas (paper cup).

2. Ayak bahan kering (Bahan A)
 • Ayak tepung, baking powder, baking soda dan garam.
 • Ketepikan.

3. Campur bahan basah (Bahan B)
 • Dalam mangkuk lain, pukul ringan telur bersama gula.
 • Masukkan minyak, susu dan esen vanilla.
 • Masukkan pisang lecek—kacau sebati.

4. Satukan adunan
 • Masukkan bahan kering ke dalam bahan basah.
 • Kacau perlahan-lahan hingga sebati (jangan overmix supaya kek moist).

5. Tuang dalam cup
 • Isi separuh atau ¾ penuh.
 • Jika nak tambah topping, boleh letak hirisan pisang atau coklat chip.

6. Bakar
 • Bakar 15–18 minit atau sehingga bahagian atas naik cantik dan keperangan.
 • Guna toothpick — kalau keluar bersih, dah masak.



Tips Kek Pisang Betul-Betul Moist

✔ Guna pisang yang betul-betul masak lembik
✔ Jangan pukul adunan terlalu lama
✔ Minyak buat kek lebih moist berbanding butter
✔ Sejukkan dulu sebelum simpan supaya tak berwap



No comments:

Post a Comment

Adbox