Bahan-Bahan Pavlova
• 4 biji putih telur ( suhu bilik )
• 1 cawan gula kastor
• 1 sudu teh cuka / jus lemon
• 1 sudu teh tepung jagung
• 1 sudu teh esen vanilla (optional)
Bahan Topping
• 1 cawan whipping cream (non-dairy paling senang naik)
• Buah-buahan: strawberry, blueberry, kiwi, anggur (ikut suka)
• Sedikit sos coklat / berry (optional)
⸻
Cara Buat Pavlova
1. Pukul putih telur
• Masukkan 4 putih telur ke dalam mangkuk kering & bersih.
• Pukul sehingga jadi soft peak.
2. Masukkan gula sedikit-sedikit
• Masukkan gula 1 sudu besar setiap kali.
• Terus pukul sehingga gula larut & meringue jadi berkilat, keras, dan kental.
• (Kalau gosok antara jari tak rasa biji gula — itu tanda dah ok.)
3. Masukkan cuka, tepung jagung & vanilla
• Gaul perlahan guna spatula, jangan overmix.
4. Bentukkan atas loyang
• Sapu sedikit tepung pada kertas baking.
• Tuang meringue dan bentukkan bulat tebal, tinggi sedikit di tepi.
5. Bakar
• Panaskan oven 120°C.
• Bakar selama 1 jam – 1 jam 15 minit.
• Selepas masak, jangan terus keluarkan — biar dalam oven sehingga sejuk (elak retak banyak).
⸻
Cara Buat Whipping Cream
• Pukul whipping cream sehingga kental (jangan overpukul nanti jadi mentega).
• Simpan sekejap dalam peti.
⸻
Akhir sekali: Hias Pavlova
• Letak whipping cream di atas pavlova.
• Susun buah-buahan ikut kreativiti.
• Siap!
⸻










No comments:
Post a Comment