Resepi Pavlova (8–10 hidangan)

 



Bahan-Bahan Pavlova
 • 4 biji putih telur ( suhu bilik )
 • 1 cawan gula kastor
 • 1 sudu teh cuka / jus lemon
 • 1 sudu teh tepung jagung
 • 1 sudu teh esen vanilla (optional)

Bahan Topping
 • 1 cawan whipping cream (non-dairy paling senang naik)
 • Buah-buahan: strawberry, blueberry, kiwi, anggur (ikut suka)
 • Sedikit sos coklat / berry (optional)



Cara Buat Pavlova

1. Pukul putih telur
 • Masukkan 4 putih telur ke dalam mangkuk kering & bersih.
 • Pukul sehingga jadi soft peak.

2. Masukkan gula sedikit-sedikit
 • Masukkan gula 1 sudu besar setiap kali.
 • Terus pukul sehingga gula larut & meringue jadi berkilat, keras, dan kental.
 • (Kalau gosok antara jari tak rasa biji gula — itu tanda dah ok.)

3. Masukkan cuka, tepung jagung & vanilla
 • Gaul perlahan guna spatula, jangan overmix.

4. Bentukkan atas loyang
 • Sapu sedikit tepung pada kertas baking.
 • Tuang meringue dan bentukkan bulat tebal, tinggi sedikit di tepi.

5. Bakar
 • Panaskan oven 120°C.
 • Bakar selama 1 jam – 1 jam 15 minit.
 • Selepas masak, jangan terus keluarkan — biar dalam oven sehingga sejuk (elak retak banyak).



Cara Buat Whipping Cream
 • Pukul whipping cream sehingga kental (jangan overpukul nanti jadi mentega).
 • Simpan sekejap dalam peti.



Akhir sekali: Hias Pavlova
 • Letak whipping cream di atas pavlova.
 • Susun buah-buahan ikut kreativiti.
 • Siap!





No comments:

Post a Comment

Adbox